Yhteenveto Futsal-Liigan kaudesta 2022-2023

Alastaron Urheilijoiden historian toinen kausi Futsal-Liigassa toi sarjataulukossa sijan kymmenen. Sijoitus koheni debyyttikaudesta yhden pykälän verran ja tarkoitti sitä, että joukkue uusi paikkansa kauden 2023-2024 liigaan ilman karsintapelejä. Tämä oli myös joukkueen virallinen tavoite kauteen lähdettäessä.

Runkosarjan 22 ottelua toivat AU:lle 15 sarjapistettä, mikä oli petrausta kahden pinnan verran vuoden takaiseen. Vaikka pisteissä tasonnosto ei juurikaan konkretisoitunut, niin kaikki pelejä nähneet allekirjoittanevat pelin kehittyneen.

 

Purppuralohikäärmeiden miehistö muuttui jonkin verran kauteen lähdettäessä. AU:n toiminnasta sivuun jäivät Akseli Mäkinen ja Emdad Palani. Saska Saveljeff oli läpi kauden valmiudessa kolmimetrisen varamiehen roolissa ja Sami Happonen keskittyi pelitapahtumissa pelkkään valmennuspuoleen. Uusina hankintoina liigadebyyttinsä AU-paidassa pääsivät iskemään Loimaan pojat Aake Alisaari, Eelis Muurinen, Joel Salonen, Justus Virta sekä Huittisten hullumies Eemil Nieminen ja Turusta mukaan tarttunut Azad Ebrahimi.

 

Uusilta kavereilta nähtiin hienoja esiintymisiä, kun tempoon ja pelitaktiikoihin oli sopeuduttu. Aake Alisaaren vahva kausi huipentui alle 19-vuotiaiden maajoukkueen EM-karsintoihin Latviassa, josta Suomi nappasi paikan Kroatiassa järjestettäviin EM-kisoihin.

 

Debytanttien lisäksi Purppuralohikäärmeissä kirmasi yksi kovan luokan paluumuuttaja, kun Ilari Mettälä otti väkevin ottein liigaparketit haltuun. Kauden aikana taiturilta nähtiin läjä upeita maaleja ja harhautuksia. Tärkein anti Ilulta on kuitenkin se henkisen puolen voimavara, jota hän rentoudellaan ja kokemuksellaan tuo AU-koppiin. Joukkueessa vallitsi muutoinkin läpi kauden totutun yhtenäinen ilmapiiri ja totta kai pilkettä löytyi silmäkulmista.

 

Tämän kauden otteluista AU sai monista tappioista huolimatta paremmin tasaisia pelejä aikaiseksi, ja ottelut ratkesivat pääsääntöisesti vasta jälkimmäisellä puolikkaalla. Ainoastaan Akaa Futsal oli jälleen joukkue, minkä kanssa AU ei saanut minkäänmoista taistelua aikaiseksi kummassakaan ottelussa. Tällä kaudella AU pystyi pelaamaan mestari KaDyn kanssa esimerkiksi kahdesti avausjakson tasalukemissa.

 

Parannusta nähtiin myös joukkueen erikoistilannepelaamisessa. Nyt AU:n 56 tehdystä maalista vajaa kolmannes tuli erikoistilanteiden kautta. Se on iso harppaus ensimmäiseen liigakauteen verrattaessa. Osumia nähtiin tasaisesti kulmapotkuista, sivurajoista, vapaapotkuista ja kertaalleen jopa harjoitellusta aloituspotkukuviosta. Työ harjoituskentällä kantaa hedelmää näissä ja pikkuhiljaa erikoistilannepankki alkaa olla siinä kunnossa, että kyse on lähinnä särmien hiomisesta.

 

Päävalmentaja Sami Happonen sai kunnian jälleen summata kommenteillaan alastarolaisten sesongin.

 

Sami, mistä kausi 2022-2023 muistetaan AU:n osalta?

- Tämä kausi muistetaan AU:lta siitä, että tavoitteeseen päästiin, mutta silti tuntuu, että jotain jäi piippuun. Eteenpäin menoa ja maalinteon  tuskaa.

 

Mikä on arviosi siitä, kuinka joukkue onnistui A) tavoitteisiin nähden? B) pelillisesti?

A) Mielestäni meillä oli tavoitteisiin nähden tavallaan onnistunut kausi. Pisteitä oli turhan vähän ja siihen olin pettynyt, mutta tavoite oli säilyä suoraan ja se toteutui. Siinä auttoi todella paljon, että olimme pudotuspeleistä poisjääneiden keskinäisissä otteluissa ylivoimaisia tuloksellisesti. Sen sijaan ylemmäksi sijoittuneilta emme saaneet kuin yhden pisteen Torniolta ja tämä on se, mikä hieman harmittaa. Mielestäni otteluista SoVoa, Maxeja ja Torniota vastaan olisi voinut hyvin ottaa vaikka 12 pistettä enemmän ottelutapahtumien valossa. Ikäväksemme maalinteko tuotti loppukautta lukuunottamatta suurta tuskaa.

 

B) Pelillisesti olen tyytyväinen, että päästettyjä maaleja on saatu karsittua noin 30, joka on prosenteissakin aika paljon. Yhtä lailla mietin kauden jälkeen, että erikoistilanne puolustamisemme oli huomattavasti parempaa ja toisaalta itse olimme niissä aika hyviä monessa pelissä.  Pallollinen peli kehittyi paljon. Tähän oli toki luottoa jo ennen kautta. Mielestäni emme pelkää enää pitää palloa, ennemminkin kyse on maltista. Paljon kehitystä on tullut vastustajan prässin purkamisessa ja pääsemme sovituilla kuvioilla niiden alta pois. Hiottavaa tietysti riittää, mutta nyt on jo ihan eri tavalla pohjaa lähteä seuraavaan kauteen.

 

Onko jotain yksilöitä, joita tässä kohtaa pitäisi nostaa esiin?

- Tällä kaudella nostaisin yksittäisenä ilonaiheena Aake Alisaaren kauden. Ennen pelien alkamista, kun pelaajille soittelin, ei pelaajille luvattu kuuta taivaalta. Sen sijaan kerroin, että hyvillä otteilla treeneissä ja peleissä saaduilla mahdollisuuksilla peliaikaa ansaitaan ja Aake kyllä sementoi kauden mittaan paikkansa kahdessa pelaavassa kentässä. Noin muuten joukkuepelaaminen kehittyi paljon, emmekä olleet enää niin riippuvaisia yksilöistä tai siitä kuka pelaa maalissa. Tietysti edelleen meillä ykköskenttä tekee paljon tehoja, mutta niin se on lähes jokaisella joukkueella, höpöttävät he ihan mitä tahansa, Sami summasi.

 

AU kiinnostaa

Pelitapahtumien ulkopuolella AU otti steppejä eteenpäin tasaisesti joka osa-alueella. Some-kanavien pariin löysi jälleen monta sataa uutta seuraajaa ja Ruudun matsilähetykset kiinnostivat sekä koti- että vieraspelien osalta. Paikan päällä kotipeleissä kävi joka kerta kolminumeroinen määrä katsojia ja Luoman Päivin piirakat buffetissa ovat nousemassa ilmiöksi. Kotipelien kruununa toimi runkosarjan päätöskamppailu GFT:tä vastaan, jota oli todistamassa 232-päinen yleisö. Katsojien ja fanien myötäeläminen on myös nostamassa päätään. Vierasottelussa Vaasassa nähtiin mukana peräti 16 AU-kannattajaa ja muutoinkin otteluissa tunnelma on löytänyt uuden tason.

 

Myös yritysten silmissä AU kiinnostaa enemmän kuin koskaan. Tällä kaudella yhteistyökumppaneita oli mukana jo komeat 60 kappaletta. Tätä lukua on tietysti tarkoitus hilata jatkossakin ylöspäin omaan tahtiinsa ja kehittää toimintaa sitäkin kautta kohti Suomen kirkkainta kärkeä.

 

Pelaajatilastot Futsal-Liigassa 2022-2023 (Ottelut, tehopisteet)

Niinimäki Petri 5, 0+0

Salonen Joel 16, 0+0                                             

Rouhiainen Otto 19, 1+2                                    

Louhela Mikke 3, 0+1               

Virtanen Teemu 21, 5+3                                     

Saveljeff Saska 0, 0+0

Happonen Tuomas 22, 10+10

Saarinen Henri 6, 0+0               

Köönikäs Mikko 13, 0+0

Pekonen Aleksi 22, 1+3             

Järvinen Viljami 16, 0+0             

Ebrahimi Azad16, 2+1                                          

Luoma Jani 20, 10+9                                               

Alisaari Aake 21, 4+2                                             

Loponen Juuso-Petteri 14, 1+2                         

Hoda Rei 13, 0+1                                                    

Muurinen Eelis 13, 0+0             

Nieminen Eemil 11, 0+0                                          

Virta Justus 4, 0+0                                                  

Nurmi Juho 0, 0+0                                                  

Tamminen Riku 20, 6+2             

Mettälä Ilari 19, 12+6                  

 

Joukkuetilastot Futsal-Liigassa 2021-2022

(Ottelut, 3 pisteen ottelut, 2 pisteen ottelut, 1 pisteen ottelut, 0 pisteen ottelut, tehdyt maalit-päästetyt maalit, pisteet)

22 / 3/ 2 / 2 / 15 / 56–109 / 15

 

Kuva: Henrik Siiskonen

    Copyright Alastaron Urheilijat r.y., Futsal  /  Tietosuojaseloste  /  Palvelun toteutus: JPmedia

    Evästeet