Kausiennakko 2019-2020

Alastaron Urheilijat lähtee alkavaan Ykkösen kauteen mukavista asetelmista. Viime kauden nousun saavuttaneesta joukkueesta kaikki jatkavat. Joukkue on vahvistunut tämän lisäksi Riku Tammisella, joka on nopeajalkainen taitopelaaja. Samoilla sanoilla voisi kuvailla myös uusvanhaa hankintaa Rei Hodaa, jolla on lisäksi voimakas vasemman jalan laukaus.

Urheilijat ovat ottaneet aivan uuden asennoitumiseen lajiin ja nyt painetaan enemmän tosissaan. Syytä tähän onkin, sillä valtakunnalliseen sarjaan, jossa pelejä on aina Oulussa saakka, ei ole järkeä lähteä pelleilemään. Treenejä on pidetty kauden alla tiiviimmin ja aikaisemmin kuin menneinä vuosina. Kovaa on menty. Treenimatsien järjestäminen osoittautui hankalaksi ja AU:n pelituntuma on vähäinen. Ainoassa harjoitusottelussa kaatui LoPS YJ, joka pelaa alkavalla kaudella alle 19-vuotiaiden SM-sarjassa.

 

Lisähaaste alkavalle kaudelle on uusi kotikenttä eli Loimaan liikuntahalli, joka noudattelee paremmin Palloliiton valtakunnallisia sarjoja koskevia määräyksiä pelipaikasta. Epäilyksiä on riittänyt sen suhteen, että pystyykö AU puolustamaan enää ollenkaan niin hyvin, kun pelataan isommalla kentällä. On puhuttu jopa kotiedun menettämisestä, sillä vanha Alastarohalli oli kenttänä sellainen, jossa viininpunaisilla oli mahdollisuus voittaa mikä tahansa suomalainen joukkue. Kasvaneen pelitilan voisi toisaalta nähdä sopivan osalle pelaajista, kun tiloja on helpompi löytää. Lisäksi vastaiskuille on entistä enemmän tilaa. Uuden pelipaikan myötä katsojakapasiteettia on huomattavasti enemmän. Urheilijat toivovatkin, että koko Saviseutu nousee lippulaivan taakse. Vaikka AU lähteekin altavastaajana kauteen, on joukkueen sisällä luotto, että voittoja kertyy riittävästi.

 

Seuraavassa lyhyet esittelyt alkavan kauden vastustajista.

 

AS Moon, Raahe

Vuonna 2000 perustettu monivuotinen Ykkösen joukkue pelaa jälleen yhden kauden Ykkösessä. Ja seuraavan. Ja seuraavan. Erinäisiin lähteisiin tukeutuen, joukkueessa on kentällinen kovia ukkoja, jonka jälkeen taso putoaa, eikä joukkueella näin ollen ole edellytyksiä nousta. Joukkueen ikäskaala on laaja, Jani Sillanpään ja Patasen Jukka-Pekan ollessa vanhimpia 36-vuotiaina, mutta on joukkueessa myös tällä vuosituhannella syntynyttä osaamista. Moonilla on farmisopimus liigassa pelaavan Suomen mestaruuksiakin lähivuosina ottaneen Sievi Futsalin kanssa, mutta kun tiedetään Sievin vaikeudet liigan puolella, voiko sopimuksesta muodostua jopa rasite. Sopimuksen myötä AS Moonilla on ainakin paperilla reilusti yli 20 pelaajan rinki.

 

Sijoitus viime kauden Ykkösessä 3.

 

EBK/FS

Espoon nuorehko joukkue lähtee toiseen kauteensa Ykkösessä jälleen haastajana. Allekirjoittanut näki joukkueelta viime kaudelta yhden ottelun ja tässä kyseisessä vierasottelussa TPK:ta vastaan nähtiin pelikuriton ja hieman tulinen joukkue. Kokemus on kuitenkin vienyt joukkuetta varmasti eteenpäin. Joukkueen ehdoton syömähammas on Antti Korhonen, joka oli mukana viime kaudella yli puolissa joukkueen maaleista. EBK jäänee alempaan keskikastiin, mutta tuskin on suuremmassa vaarassa pudota, tarvittaessa apuja kapeaan rinkiin tulee myös liigan SoVosta, jonka kanssa joukkueella on farmisopimus. Joukkue aloitti Ykkösen viime viikonloppuna kotivoitolla ennakkosuosikkeihin lukeutuvasta FC Kiistosta, mutta hävisi FC Raumalle.

 

Sijoitus viime kauden Ykkösessä 8.

 

FC Kiisto

Vaasalaisjoukkueesta on paha löytää tietoa googlailemalla, mutta joukkue tiedetään kovaksi. Kiiston runko perustuu liigasta pois jättäytyneen Ruutupaitojen raunioihin ja yleisesti joukkuetta pidetään nousijaehdokkaana. Viime kaudella Kiisto eteni Kakkosen joukkueena aina Futsal Cupin Final Fouriin, jossa se putosi niukasti finaalista. Vaasalaisten riveissä on myös viininpunaisille tuttu hahmo, sillä AU:n kasvatti ja monivuotinen ykkösmaalivahti Teemu Kulmala pelaa joukkueen riveissä. Hienoa, että myös Teemu pääsee pelaamaan taitojensa mukaisesti korkeammalle tasolle, mutta vanhaa seuraa vastaan on turha odottaa armoa. Kiiston kausi alkoi viime viikonloppuna kahdella tappiolla pääkaupunkiseudun vastustajista EBK:sta ja Zenithistä.

 

Nousija

 

FC OPA

Oulun Pallo hävisi nousukarsinnassa FC Kiistolle, mutta pääsi Ykköseen Sääksjärven Loiskeen jätettyä leikin kesken. OPA on syntymävuosiensa perusteella varsin hyvä 19 pelaajan sekoitus nuoria aikuisia ja kokeneempia pelimiehiä. Oululaisia on povattu sarjan häntäpäähän, sillä edellinenkään Ykkösen visiitti ei kauan kestänyt. Kohokohtia joukkueelle tulee varmasti olemaan derbyt Tervareiden kanssa, mutta muuten joukkueelle voi pitkien vierasmatkojen myötä ennustaa vaikeaa kautta. Kausi alkoikin nimenomaan tappiolla luvuin 5-0 Tervareille.

 

Nousija

 

FC Rauma

Raumalaiset käväisivät joitain vuosia sitten liigassa ja joukkue on ollut useana Ykkösen kautena kärjen läheisyydessä. Joukkueessa on kahden maalivahdin lisäksi 15 kenttäpelaajaa, joista tunnetuimpana ehdottomasti Jussi Aalto, joka on kunnostautunut maalintekijänä erityisesti jalkapallon Ykkösessä. Liike miehellä hidastuu vuosi vuodelta, mutta futsalissa peliälyllä ja painavalla laukauksella saa paljon tuhoa aikaan. Raumalaisten voisi toivoa sijoittuvan viininpunaisten taakse keskikastiin. Kausi alkoi viime viikonloppuna 4-3 vierasvoitolla EBK:sta.

 

Sijoitus viime kauden Ykkösessä 6.

KP-V/Monkulat

Kaustisen Pohjan-Veikot eli Monkulat lähtee kauteen 23 pelaajan ringillä. Monkuloilla alkaa toinen kausi Ykkösessä kevään 2018 sarjanousun jälkeen. Pohjan veikkoset ovat olleet viime vuodet hissijoukkue Ykkösen ja Kakkosen välillä, mutta viime kauden yhdeksäs sija pysäytti hissiliikkeen. Ennakkokaavailuissa joukkue kuulunee AU:n päävastustajiin, mutta toisin kuin AU:lla, Monkuloilta ei ainakaan tilastojen perusteella löydy niitä kaikkein pelottavimpia tehopyssyjä. Joukkueen paras pistemies oli viime kaudella Jarkko Ojala tehoin 11+5 19 ottelussa.

 

Sijoitus viime kauden Ykkösessä 9.

 

PJK

Pirkkalan Jalkapalloklubi on AU:lle tuttu vastus kauden 2015-2016 Futsal Cupista, jolloin joukkue putosi Purppuralohikäärmeille oltuaan vielä 10 minuuttia ennen viiden maalin johdossa. Muuten kyseinen kausi oli joukkueelle hyvä ja tamperelaiset nousivat liigaan, kunnes putosivat viime kauden liigakarsinnassa. Vastassa oli Urheilijatkin Cupin pikkufinaalissa lyönyt Liikunnan Riemu. Joukkuetta voi odottaa sarjan kärkipäähän. Viime kauden liigassa joukkueen tehoista vastasivat edelleen joukkueessa jatkavat Miikka Mörö ja Miika Sainio, jotka tekivät kumpikin yli 20 tehopistettä. Tämän kaksikon jälkeen oli hiljaista. Joukkue aloitti kauden 5-1 kotivoitolla PTU:sta.

 

Putosi viime kauden päätteeksi Liigasta.

 

PTU

Pihlavan Työväen Urheilijat on viininpunaisille tuttu joukkue toissa vuoden Kakkosesta. tämän kauden avausottelunsa PJK:lle hävinneet porilaiset pelasivat vahvasti viime kauden. Sijoitus oli neljäs vaikka edeltävän kevään nousun päätteeksi edes sarjapaikan vastaanottamista harkittiin pitkään. Porilainen yhteistyö MuSan kanssa on ollut nyt parina viime kautena, sitä että jo ennestään vahvaan PTU:n runkoon tuli lisävahvistuksia MuSasta jo viime kaudeksi. Joonas Meura on joukkueen ykköspyssy, mutta esiin pitää nostaa myös vanha herra Mika Laaksonen, joka pystyy edelleen pelaamaan loistavasti pivotin roolissa. Tälle kaudelle odotamme PTU:lle sijoitusta keskikastin paremmalle puolelle.

 

Sijoitus viime kauden Ykkösessä 4.

 

Tervarit

Tervarit on edellisten tapaan AU:lle jossain määrin tuttu joukkue. Edustuksen ollessa vielä  Nelosessa (keväällä 2014) joukkue kohtasi silloisen hallitsevan SM-hopeamitalistin Cupin puolivälierissä, pudoten varsin miehekkäästi luvuin 4-1. Tämän jälkeen Tervareilla on ollut suunta alaspäin ja heistä on tullut hissijoukkue liigan ja Ykkösen välillä, mikä ei ole toki huono sekään. Valmennus on mennyt uusiksi. Viime kauden joukkueen puolustaminen ei ollut hyvällä tasolla ja nuoriso-osasto maksoikin monesti oppirahoja. Toisaalta nimiä erittelemättä osa konkareista oli joukkueelle enemmän rasitteeksi kuin hyödyksi. Tervarit pyrkii myös häikäilemättömään kotietuun, sillä pelejä on laitettu alkamaan jo klo 12, vaikka vastustaja tulisi mistä. Viime kaudella liigassa joukkueen parhaat pistemiehet olivat Taneli Kohonen ja Juho Väinälä 16 tehopisteellään.

 

Putosi viime kauden päätteeksi Liigasta.

 

TPK

Turun Pallokerho on entinen suurseura Suomifutsalissa, mutta kauden 2014-2015 päätteeksi joukkue löi pyyhkeen kehään kesken liigakarsinnan ja se pudotettiin Kakkoseen. Sieltä turkulaiset nousivat jo yhden kauden jälkeen takaisin Ykköseen, mutta nousukiellon vuoksi paluu liigaan on ensimmäisen kerran mahdollista vasta tämän kauden jälkeen. Onko joukkueella sitten nousuhaluja, sillä huhut ovat kertoneet milloin mistäkin sarjapaikan myymisistä. Joka tapauksessa joukkue on halutessaan sarjan kärkikahinoissa. Joukkue pystyy pelaamaan tarvittaessa ilman maalivahtia, mikä nähtiin joukkueen myllyttäessä viime kaudella esimerkiksi Ykköseen pudonnutta ACE:a. Pitkille vierasmatkoillekin joukkue on saattanut lähteä kuudella pelaajalla jopa ilman maalivahtia. Joukkueen vaarallisin pelaaja on ehdottomasti Kari-Pekka Koivunen painavalla laukauksellaan.

 

Sijoitus viime kauden Ykkösessä 7.

 

Zenith

Helsingin Myllypurosta ponnistava Zenith pelaa jo 17. kauden peräkkäin Ykkösessä. Tänä vuonna joukkuetta on arvioitu sarjan häntäpäähän. Perusteena tälle on käytetty joukkueen viime kauden tehomiehen Hassan Yaghoubin pelaamista liigan GFT:ssä, mutta ainakin ensimmäisen kierroksen ottelussa nousijasuosikki Kiistoa vastaan mies oli farmisopimuksen turvin pelaamassa onnistuen myös maalinteossa 2-0 kotivoitossa. Helsinkiläisillä on 18 pelaajan kokenut rinki, jolla sen on hyvinkin mahdollista pyyhkiä lattiaa heitä koskevilla ennakkoarvioilla. Zenith on AU:n kauden ensimmäisen ottelun avausvastus ja näyttää varmasti, millaista meno on Ykkösessä. Purppuralohikäärmeiden tuleekin vastata huutoon.

 

Sijoitus viime kauden Ykkösessä 5.

    Copyright Alastaron Urheilijat r.y., Futsal  /  Tietosuojaseloste  /  Palvelun toteutus: JPmedia

    Evästeet